Zonder VOC en cricket was ik hier nooit geweest!

VOC Global – Dave Bakker vanuit Zuid-Afrika

Anouk en ik hebben elkaar leren kennen aan het eind van onze studententijd in Utrecht. Houden allebei van reizen en hebben de eerste jaren samen heerlijke vakanties gehad in o.a. India, Sulawesi en Zuid-Afrika. Op dit land was ik al verliefd toen ik er als 11 jarig jongetje voor het eerst met vakantie was. We bezochten toen mijn broer Marc, die een jaar als uitwisselingsscholier in King Williams Town zat. Mijn ouders waren hier in de jaren ’70 al met een Nederlands Cricket Elftal onder een andere naam geweest. Ik was verkocht! In 1991 heb ik 10 maanden in Kaapstad gewoond en een cricketseizoen in de lokale competitie meegespeeld. Anouk en ik spraken elkaar regelmatig over de voor- en nadelen van wonen in het buitenland. We woonden in Breda en hadden het naar ons zin met ons eerste kind Stijn. Ik had een leuk bedrijf en Anouk een leuke baan. Anouk was hoogzwanger van de 2e, toen op een dag het meest onwaarschijnlijke gebeurde. Ik gezonde vent (althans daar ging ik van uit) van 32 voelde me niet lekker, pijn op de borst, etc. Na een paar dagen onderzoek werd ik met spoed opgenomen op de hartbewaking van een ziekenhuis. Bleek een flink hartinfarct te hebben. In de drie weken die volgden ging ik door het oog van de naald. Na drie hartinfarcten, verschillende stents en een dubbele bypass operatie, kwam ik uiteindelijk weer op de been. Je bent bezig met het nieuwe leven en je kinderen en opeens beseften we dat het leven kort kon zijn. Dat besef zorgde ervoor dat we in de maanden die volgden steeds vaker spraken over onze droom om in het buitenland te wonen en onze kinderen te laten opgroeien in een land met ruimte, prachtige natuur en een heerlijk klimaat. Kortom Zuid-Afrika. Om deze droom te kunnen verwezenlijken, moest er wel wat gebeuren en hadden we een partner nodig. Al snel kwam ik terecht bij een goede bekende, Rob van Weelde. Rob heeft sterke banden met Zuid Afrika en hij bleek nog niet zo lang daar voor een eigen wijnlabel te zijn gestart. Een range van exclusieve heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen uit de Slanghoek vallei, Zonneweelde Wines. Al snel werd duidelijk dat Rob interesse had om met ons te investeren in Zuid-Afrika. Samen zijn we ……………. een stuk of wat guesthouses, B en B’s (bed and breakfast) en kleine wijnboerderijen bekeken. Ons oog viel op Wedgeview Country House & Spa. Dit is een 5 sterren guesthouse, gelegen net buiten Stellenbosch, dicht bij Kaapstad, en volledig omgeven door wijngaarden.
Intussen runnen we nu 5 ½ jaar Wedgeview. De bezetting ziet er elk jaar beter uit en de faciliteiten zijn enorm verbeterd. Nadat we vorig jaar een nieuw zwembad en een mooi deck hebben gebouwd, zijn we nu druk bezig om een volledig nieuwe Spa met sauna, steamroom en fitness te bouwen.
Als gezin hebben we een juiste beslissing genomen. Onze kinderen, Stijn (9), Ties (7) en Puck (4) zitten op een leuke en goede Engelstalige school. De middagen bestaan voornamelijk uit sport:
cricket, zwemmen, tennis, hockey en rugby. De sport wordt in Zuid-Afrika vanuit school geregeld en (nog) niet vanuit clubs. In hun vrije tijd wordt er in de tuin veel gecricket en leven de kinderen hier een soort Pipi Langkous leven met hun vriendjes: bootje varen, vissen, modder gooien, fikkie stoken, ‘jagen’ etc. Ik ben erg trots om te horen dat cricket hun favoriete sport is. Stijn en Ties willen allebei prof worden en later voor de Proteas (Zuid Afrika) spelen. We hebben een gezellig en goed sociaal netwerk opgebouwd en hebben heerlijke weekenden waarbij de Braai (bbq) ongeveer de hele dag aan is.
We sluiten onze ogen niet voor de problemen in Zuid-Afrika. Vijftien mensen werken voor ons en deze worden regelmatig geconfronteerd met problemen als alcoholmisbruik, tienerzwangerschap, huiselijk geweld, etc. We proberen waar mogelijk de mensen te steunen en te helpen. Bij sommige projecten waar we bij betrokken zijn (geweest) zie je positieve verandering. Bij andere projecten kom je niet verder. Gelukkig zien we over het algemeen vooruitgang. En blijven zodoende zitten waar we zitten.
 
Hartelijke groet vanuit Zuid-Afrika!
Fam. Dave Bakker

“Bij het ontwerpen en samenstellen van deze website is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mocht u echter inhoud tegenkomen waarop u meent auteursrecht te hebben, neem dan contact met ons op via e-mail webredactie@voc-rotterdam.nl