Piet van Schooneveld ontvangt de Erasmusspeld.

Het absolute hoogtepunt van het lustrumfeest op zaterdag 9 oktober was zonder enige twijfel de huldiging van ons erelid Piet van Schooneveld. Je meer dan 40 jaar inzetten voor “je cluppie”, zoals Piet dat zelf zo mooi kan zeggen, is geen kleinigheid. De onderscheiding die hij hiervoor ontving uit handen van een representant van de deelraad was dan ook volledig op zijn plaats.

Wat Piet betekend heeft voor VOC – trouwens nog steeds betekent – moet intussen bij een ieder bekend zijn. Daar willen we het ditmaal niet over hebben, ofschoon we voor deze VOC’er de loftrompet niet genoeg kunnen steken. Wel waren we benieuwd naar de oorsprong van de Erasmusspeld. Bovendien wilden we de namen weten van voorgangers van Piet. Illustere en mindere illustere Rotterdammers, die deze prijs eerder uitgereikt hebben gekregen. Onze stad kent een paar onderscheidingen waarvan deze, de naar de humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) vernoemde, er één van is. De speld wordt uitgereikt aan die Rotterdammers die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt. Sedert 1979, het jaar dat deze onderscheiding in het leven geroepen werd, heeft een aantal bekende Rotterdammers deze prijs ontvangen. Kunstenaars, artiesten en mensen uit de sportwereld. Namen als Lee Towers, Annie de Reuver, Jaap Valkhof en Joke Bruijs. Maar ook oud-directeur van “De Kuip”, Frits de Kimpe en schrijver/dichter Rien Vroegindeweij werden getooid met de Erasmusspeld.

In 2003 viel de prijs en deel aan de inmiddels overleden televisiemaker en regisseur Jop Pannekoek, die ooit als junior drager was van het rood en zwart van onze club. Uit het sportieve verenigingsleven heeft Piet van Schooneveld gezelschap van Martin Nagtegaal, die 37 jaar de penningen heeft beheerd van de voetbalvereniging “De Egelantierboys”. Kortom: een decoratie om apetrots op te zijn! Wij, VOC’ers zijn minstens zo trots op onze Piet van Schooneveld!

“Bij het ontwerpen en samenstellen van deze website is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mocht u echter inhoud tegenkomen waarop u meent auteursrecht te hebben, neem dan contact met ons op via e-mail archief@voc-rotterdam.nl