‘Een clubblad…?’ reageerde het bestuur met reserve en scepsis.

We praten 36 (zesendertig) jaar geleden. Eind januari 1975 verschijnt het eerste nummer van VOCabulaire. Vijf jongemannen hadden het initiatief genomen, na een hectische clubbladgeschiedenis door de uitgaven van ‘De Bloedhond’.

36 jaar. Maar dat is toch geen mijlpaal in de zin van ‘kroonjaar’? Nee. Maar het is wel de 35e jaargang, vanwege een drooglegginkje tussendoor. Kijk ook even naar de kolom redacteuren, het zijn er in totaal 47. Sommige bleven kort, anderen misschien te lang, vaak bij gebrek aan opvolging. Het was enthousiast werken, allemaal liefdewerk oud papier. Oud-voorzitter Maarten Castelein zei in een interview met Charles Muetstege (Vocabulaire, april 1977): ‘Als leden de schouders niet onder de club willen zetten, zie ik de toekomst somber in. (…) Het bestuur doet telkens een beroep op de leden, maar die zijn niet vooruit te branden. We laten onze club liever in de modder wegzakken.’ Inmiddels was er al ruim twee jaar een bloeiend clubblad.

Niet schokkeren
Even terug naar de vóór-Vocabulaire tijd. Louis Reijnierse vertelt dat in de harde tijd van puur handwerk (overtikken, stencilen, verzamelen, nieten) er door vermeende onregelmatigheden en door de fonetisch tekstuele inhoud, er van bestuurswege een eind kwam aan ‘De Bloedhond’, nadat de aloude ‘Voor Onze Club’(1920) in oktober 1968 was gestopt. In 1970 was ‘De Bloedhond’ opgestaan en heeft slechts acht nummers gekwispeld. Dries Ouwerkerk, John Kusters, Bert Roldaan en Louis zelf werkten met elan, maar het was nooit goed en deze redactie werd daardoor steeds recalcitranter. Ja, dan houdt het een keer op.
 
Het bleef even stil. Totdat Luuk Bannink, Rob de Widt sr. (zijn vader had al in de redactie van ‘Voor Onze Club’ gezeten), Robert Mol, Charles Muetstege en Laurens Janvier eind 1974 aan het bestuur vroegen of ‘we een nieuw clubblad mogen beginnen?’ U begrijpt de gereserveerdheid, de scepsis van het bestuur. ‘Een clubblad…?’ Uiteindelijk ging men overstag: ‘OK, maar dan moet het wel self supporting zijn’. Ha, dat moet je tegen Robert Mol zeggen. Die was dezelfde avond al adverteerders aan het weven. O ja, en cricket mag niet als krikkut worden geschreven. Dat was ook het verzoek van adverteerders. De nieuwe redactie wilde een informatief blad maken, c.q. een onderlinge binder en niet schokkeren. Mol kreeg het voor elkaar dat het plaatsen van foto’s in het blad gesponsord werd, soms op voorwaarde dat de sponsor er zelf op stond. Het blad werd gemaakt bij drukkerij Padua. In die tijd werden de artikelen nog op papier aangeleverd. Rob de Widt zorgde overigens de langste periode voor de productie van het blad, dat tien keer per jaar verscheen.
De naam VOCabulaire werd bedacht door Peter Faasen: :”We hadden toen nog geen Google. Heb toen maar de Dikke Van Dale erbij gepakt. VOCaal kwam ik als eerste tegen, maar ja we zijn geen visclub! VOCabulaire – betekende toen al ‘woordenschat’ – was daarna een snelle inkopper.”
 
Ja, wat zijn dan de highlights? Cees Bruijs heeft ‘het’ tot nu toe 12 ½ jaar non stop gedaan (Robert Mol in totaal véél langer, maar die ging er af en toe even tussenuit). We vroegen Cees naar zijn ervaringen. ‘Ik heb een ongelimiteerd doorzettingsvermogen, schrijf graag mijn columns over diverse onderwerpen en houdt de andere redactieleden scherp.’ Cees werd gevraagd door Arnold Klein, ook al lang lid van de redactie.
 
“Herrie in de tent”, Bruijs’ column in Vocabulaire december 2010, was sterk. Andere topstukken van voorheen? Nou, daar waren Mijnard Mink, die steevast kritiek had op van alles en nog wat. Drs. Isidoor en Barker (Jan Kok) met ‘Ons Wekelijks Kerstverhaal’. Barker wist mensen uitstekend te karakteriseren en deed dit na elk seizoen. Pittige interviews werden afgewisseld met langdradige cricketgemiddelden in het kerstnummer. Ook de verslagen van de Algemene Ledenvergadering kregen hun plek. Daarbij véél verslagen van véél wedstrijden.
 
Tien jaar na oprichting maakt het blad een wat magere tijd door, ondanks dat er een Junior Pers in vertegenwoordigd is. Er wordt zelfs geadverteerd voor nieuwe redacteuren. Een aantal VOC-ers, waaronder Walter Baghuis en Fred van Roon, geven dan het blad een “opknapbeurt”. Er worden recordcijfers van 70 bladzijden per nummer gehaald! Baghuis: “In die tijd was het niet nodig om de geïnterviewde uitgebreid voor te stellen, want iedereen kende elkaar. Dat is nu wel anders.” Tot eind 93 zijn er wat wisselende redacties, ook bemand door dames. Hierna besluiten Robert Mol en Arnold Klein tijdens een crickettour in Zuid-Frankrijk om de schouders eronder te zetten. De frequentie wordt 4 nummers per jaar. Kopij wordt weer regelmatig aangeleverd. Wie dat niet op tijd doet, krijgen een reminder via telegram, ansichtkaart met tulpenbollen of een Playboy. Eind ’90 versterkt Cees Bruijs de redactie en krijgt het blad een professioneel redactieteam. Het digitale tijdperk, dat toen begon, zorgt voor communicatie à la crème. De fraaie redactionele artikelen worden graag gelezen. Ook de betere kwaliteit foto’s wordt gewaardeerd. Want wees eerlijk, u kijkt toch ook snel of u erbij staat op de kiekjes?
 
In 2006 versterkt Kees Verhaar de redactie voor de jeugdartikelen. Tot op heden een boeiend deel van het blad. In dat jaar verdwijnt het vertrouwde A5 formaat en wordt opgevolgd door A4. In juli 2009 verschijnt de eerste Vocabulaire in full color!
 
De redactie wordt hierdoor nog enthousiaster. En uiteraard hoopt zij hier nog lange tijd mee door te gaan, met als vurige wens, dat nieuw en jong bloed zich gaat aanmelden.
 
Vocabulaire gaat nooit verloren! Daar zal iedere VOC-er het mee eens zijn.
Redactieleden vocabulaire 1975-2011.
Walter Baghuis, Luuk Bannink, Jan van den Berg, Arjan van Bommel, Dennis van de Broek, Carlos Brown Gorsira, Cees Bruijs, “Clean”, Daniëlle Coster, Frans Crul. Eric Ebeli, Els van Everdingen, Aad Fontein, Angela en Alan Garland, Sander Gerritsen, Ben Goedegebuur, Kees de Graaff, Pieter de Groot, Frits de Haan, Herman Hazewinkel, John Pieter Hennink, Ad Hofstede, Karl Hormann, Laurens Janvier, Frank en Arnold Klein, Niek Koedam, Michel Kok, Robert Mol, Ed Moura de Correia, Charles Muetstege, Michel Noordzij, Adrien van Nunspeet, Cees Ouwerkerk, Elvin Post, Carolien en Sebastiaan de Rooij, Fred van Roon, Gert-Jan Schimmer, Koen Struik, Tineke Kool, Jan Verbeek jr., Kees Verhaar, Rob de Widt, Robert de Widt en Yvonne Woerdeman.

“Bij het ontwerpen en samenstellen van deze website is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mocht u echter inhoud tegenkomen waarop u meent auteursrecht te hebben, neem dan contact met ons op via e-mail archief@voc-rotterdam.nl