W.H. Wignall

Bill Wignall is inmiddels op onze velden een vertrouwde verschijning geworden.  Hij is geen figuur, die zich op de voorgrond dringt, maar zij, die hem bij het coachen hebben bezig gezien, bemerken heel snel dat geen detail hem ontgaat. Bovendien is hij in het bezit van een onveranderlijk goed humeur en een gezonde dosis gevoel voor humeur, ook al laat hij niet na ‘a rather grim situation’ te signaleren en te bevoegder plaatse te brengen, indien hij meent, dat daarvoor aanleiding is.

Geboren en getogen in Harrow, was het voor Bill een normale zaak, dat hij omstreeks 1930 toetrad tot de groundstaff van Lord’s, hoofdkwartier van de M.C.C. en van Middlesex.                                                          

In 1932 speelde hij zijn eerste countymatch tegen Warwickshire. Op een aanval o.m. bestaande uit R.E.S. Wyatt en E. Hollies, eveneens een testspeler, bleef hij met 22 runs not out. In die zelfde tijd, leverde hij de zeldzame prestatie in een wedstrijd voor de M.C.C. voor de lunch 100 runs te scoren en er vervolgens tussen lunch en thee nog eens 100 aan toe te voegen. Wederom voor de M.C.C. maakte hij in de eerste van een serie van drie wedstrijden op Jersey in de eerste drie wedstrijden 100 runs en in de tweede innings 80 not out. Daarenboven nam hij nog 8 wickets.

De oorlog van 1940 - 1945 bracht een einde aan Bill’s activiteiten voor Middlesex. In 1945 werd hij door de Merchant Taylors School als cricketcoach aangetrokken. Gedurende ruim 20 jaar heeft hij daar op de hem eigen grondige wijze duizenden jongens niet alleen de eerst beginselen van cricket bijgebracht, maar velen van hen bovendien nog enige jaren begeleid.

In deze periode speelde hij gedurende de weekends voor het cricketteam van Harrow. 

In 1949 verrichtte hij met 1000 runs en 100 wickets de double. Zijn laatste ons bekende wapenfeit is de 61 not out, die hij voor Harrow in 1957 bijeen sloeg tegen het countyteam van Northamptonshire, dat o.m. de befaamde Engelse testbowlers ‘tyhoon’ Tyson en de Australiër Tribe in de aanval had.

Bij Bill Wignall gaan theorie en praktijk in perfekte harmonie samen.

Mogen onze jongeren zich spiegelen aan de gedegen en enthousiaste wijze, waarop hij zijn kennis van het cricketspel uitdraagt! En waarom zouden de ouderen dit eigenlijk ook niet doen?

APHN.

“Bij het ontwerpen en samenstellen van deze website is de grootst mogelijke zorgvuldigheid betracht. Mocht u echter inhoud tegenkomen waarop u meent auteursrecht te hebben, neem dan contact met ons op via e-mail webredactie@voc-rotterdam.nl